קיבוצי גוש זבולון
רמת יוחנן, אושה וכפר המכבי הם שלושה קיבוצים סמוכים זה לזה המכונים קיבוצי גוש זבולון.
רמת יוחנן
קיבוץ רמת יוחנן נוסד בשנת 1931. הקבוצה המייסדת כללה גרעין ארץ ישראלי שנקרא קב' הצפון, שהחל את גיבושו כבר ב 1924. הם נדדו במספר תחנות, והאחרונה שבהן הייתה בגניגר, שםהכשירו עצמם להתיישבות.
כל אנשי הקבוצה מנו 48 חברים, מהם 12 משפחות ו-6 ילדים. המקום נקרא "רמת הצפון" ובמשך שנתיים נתנה הקרן הקיימת למקום גם את השם "אושא" במטרה להחיות את שם אושא העתיקה.
ב-1935 נקבע שם היישוב כ"רמת יוחנן". על מנת לא לבטל את השם אושא שניתן למקום, הלכו מנחם אוסישקין ומספר חברים כמה עשרות מטרים מערבה, נטעו עץ וקבעו כי מקום זה הוא אושא. שם קם מאוחר יותר קיבוץ בשם זה.
הקיבוץ קרוי על שמו של יוחנן סמאטס ראש ממשלת דרום אפריקה ואוהד הציונות.
קרב רמת יוחנן נערך ב-16 באפריל 1948 בין כוחות חטיבת כרמלי ובין גדוד דרוזי מצבא ההצלה של קאוקג'י בעמק זבולון. הקרב הסתיים בנסיגת הדרוזים מאזור רמת יוחנן ובעקבותיו הושג הסכם אי התקפה עם הדרוזים למשך כל מלחמת העצמאות. בעקבות הקרב, חל שינוי בעמדת הדרוזים בישראל וגובשו היסודות שהובילו לברית בין היהודים והדרוזים בישראל.
אושה
קיבוץ אושה נוסד בשנת 1937 במסגרת התיישבות "חומה ומגדל" והוא הקיבוץ הראשון של תנועת "הנוער הציוני."
מקור השם הוא העיר הקדומהאושא שבה ישבה הסנהדרין לאחר מרד בר כוכבא.
אושה העתיקה נמצאת כ-3 ק"מ מקיבוץ אושה. אושא הייתה עיר יהודית חשובה בתקופת המשנה והתלמוד בין המאה ה-1להמאה ה-4 ושימשה כמקום מושבה של הסנהדרין במשך כ-10 שנים.
בשטח אושא לא נערכו חפירות ארכיאלוגיות מסודרות. במקום נשארו שרידים מהיישוב העתיק וכן יש במקום קבר שייח ולידו מספר עצים בגודל מרשים.
כפר המכבי
הקיבוץ, הוקם בשנת 1936 על ידי חמישה מאנשי "המכבי הצעיר" מגרמניה וצ'כיהומכאן שמו. הרעיון שיש לקרב את המשתתפים במכביה להתיישבות בארץ ישראל הועלה על ידי מנחם אוסישקין כבר במכביה הראשונה בשנת 1932.הקבוצה הראשונה הייתה בת 50 איש שהגיעו מגרמניה, צכיה ואוסטריה. המאפיין העיקרי של הקבוצה היה המקור העירוני 'חילוני' של החלוצים שהיו אוהבי ספורט, טבע, השכלה ומוזיקה קלאסית. אדמות הקיבוץ נרכשו תודות לתנועת מכבי הצעיר ולמגבית שבוצעה לאחר פגישות עם אוסישקין
.